"מצא את התשוקה שלך, הפוך אותה למקצוע, ולא תעבוד יום בחייך" (קונפוציוס).
כמה מעורר קינאה לראות את האנשים הנדירים שקמים בבוקר מלאי תשוקה ליום חדש של עשיה. הם עובדים במקצוע שהם אוהבים, נהנים מהעשייה, כל יום מלא אתגרים וסיפוק. ולצד כל זה תגמול כספי ראוי.
לעומתם, אולי אתם, כמו הרבה אנשים, מסתובבים מבולבלים באשר לשאלה: "איזה מקצוע מתאים לי?". אולי אתם בתחילת דרככם, או אולי אתם אבודים בתוך מסלול מקצועי שאף פעם לא בחרתם באופן מודע. אולי התגלגלתם מעבודה לעבודה ואף פעם לא עצרתם לשאול מה באמת מתאים לכם? אולי העבודה שלכם מספקת פרנסה אבל לא שמחה לנפש? אולי היא מספקת שמחה אבל לא פרנסה? אם כבר השקעתם במסלול המקצועי שנים אחדות או רבות, הגיוני שאתם מפחדים להתחיל לחפש. או אפילו לא בטוחים איך ומה לחפש.
"איזה מקצוע מתאים לי"? – היא שאלה שקשורה לתשוקת הלב: מה אתם אוהבים לעשות? וגם כמובן לשיקולים פרקטיים: איזה מקצוע יאפשר לכם הכנסה טובה ואת רמת החיים שאתם רוצים? פעמים רבות שתי השאלות האלו מעוררות קונפליקט. בנוסף, מקנן הספק, האם תצליחו בכיוון המקצועי שאתם שואפים אליו? האם יש לכם את הכישורים המתאימים? אולי הדרך למימוש קשה וארוכה מידי? ואיך אפשר לדעת שבסוף תאהבו את המקצוע? ההורים/בני הזוג מפעילים לחץ להחליט מהר, לבחור במקצוע מכניס. אולי אתם אוהבים משהו שבכלל לא ברור איך מתפרנסים ממנו? אולי עבודה היא פרנסה וההנאה היא מותרות שמקומם במסגרת תחביבים? אנחנו ממליצים מאוד לא לוותר מראש על הניסיון למצוא מענה שמספק גם את הלב וגם את הפרנסה.
התשובה לשאלה "איזה מקצוע מתאים לי" חייבת לכלול את המרכיבים הבאים:
- מתאים לכם מקצוע שקשור בדברים שאתם אוהבים לעשות.
- מקצוע שייתן לכם תחושת משמעות וסיפוק. בדרך כלל זה קשור לתחושת תרומה לכלל.
- מקצוע שאתם מוכשרים בו. יש לכם את הכישורים לעשות את העבודה.
- מקצוע שניתן להתפרנס ממנו.
כדי שתוכלו לבנות מסלול מקצועי שיספק אתכם לאורך שנים, גם אם תכניסו שינויים מעת לעת. כדאי לשאוף שכל המרכיבים יתקיימו במידה רבה. אחרת אתם צפויים לתסכול, חווית אי הצלחה ושינויים תכופים שמעידים על חוסר סיפוק.
לא פשוט לענות על השאלה איזה מקצוע מתאים לי. אינכם יודעים במה אתם מוכשרים או אינם יודעים איך לתרגם את הדברים שאתם אוהבים לעשות לפרנסה. וגם אם אתם כן יודעים את התשובות. עדיין נשאלת השאלה אם קיים בכלל מקצוע או תפקיד שישלב את כל המרכיבים יחד? האם תצליחו להשיג משרה כזו? ומה זה דורש? האם יש קיצורי דרך? ללוות אתכם בקבלת תשובות לשאלות האלו היא המומחיות שלנו.
אימון קריירה למציאת עבודת חלומותיי – איזה מקצוע מתאים לי?
כדאי לקחת פסק הזמן ולבחון את השאלה "איזה מקצוע מתאים לי" לעומק בעזרת ליווי מקצועי. החלטה מבוססת תיצור בכם תחושת ביטחון בבחירה, מחויבות ונחישות לפעול באומץ והתמדה לכיוון שתבחרו. עד למציאת העבודה שתספק אתכם. אנחנו נעזור לכם לחלום בגדול ואז לתרגם את החלום לצעדים מעשיים וברורים להגשמתו.
החלטה לא נכונה תגבה מחירים רבים: אי הצלחה בתפקיד, שחיקה מוקדמת, תסכול, פגיעה בערך העצמי, לימודים מיותרים, בזבוז זמן, וכמובן הפסד ההכנסה שהייתה יכולה להיות לכם מעבודה בתחום הנכון. אפשר כמובן לצאת לכמה שנים של ניסוי וטעיה. ללמוד כמה תחומים ולהתנסות בכמה תפקידים ומקצועות עבודה. אם אתם צעירים מאוד זה אפשרי. אולם לרוב האנשים אין את הפריבילגיה הזו.
כך שכדי לענות על השאלה איזה מקצוע מתאים לי מומלץ לצאת למסע חקירה ממוקד ומקצועי בתהליך אימון קריירה. תהליך כזה יקצר את תקופת הבלבול והחיפוש. נוכל לעזור לכם להתמקד ולשאול את השאלות הנכונות. לתרגם אותן לתהליך חיפוש פרקטי. כיוון שתהיו יותר בטוחים במה שאתם מחפשים ובחוזקות שיש לכם להציע למעסיק או הלקוח. כל התהליך יתרום לביטחון העצמי ויהיה נעים יותר.
תהליך שעונה על השאלה "איזה מקצוע מתאים לי", בנוי ממספר שלבים:
שלב החקירה והחלום
- נתחיל בחקירה פנימית של מה אתם אוהבים וייתן לכם תחושת סיפוק לעסוק בו? במה אתם מוכשרים? נברר גם מה החלומות הכי פרועים שלכם לו לא הייתם צריכים להתפרנס?
- בניסיון של שנים וליווי מאות אנשים צברנו כלים שיעזרו לכם לענות מהר ובכנות על השאלות הללו גם בלי לצאת למסע של חודשים ושנים.
- אסור בשלב זה לערב שיקולים פרקטיים. אחרת רוב הסיכויים שתוותרו על החלומות שלכם לטובת הפרקטי.
- התוצרים של שלב זה: אחד או שניים כיוונים למקצוע שהכי מתאים לכם.
שלב התכנון היצירתי
- לאחר שמצאתם כיוון ראשוני לשאלה איזה מקצוע מתאים לי, מגיע שלב יותר מעשי. בודקים איזה סוגי עבודות/תפקידים מתאימים לכיוון שהגדרתם שלפעמים אפילו אין לו שם ברור. לפעמים זה נשמע כך: "אני רוצה לעבוד עם אנשים, אני טוב בניתוח של דברים מורכבים, אני אוהב עבודה דינמית עם הרבה שינויים, אולי פסיכולוג אבל לא רוצה לעבוד עם מקרים קשים, לא רוצה להיות עצמאי"
- זוהי חקירה יצירתית: בעולם שלנו מספר האפשרויות למימוש התשובה לשאלה "איזה מקצוע מתאים לי" אינו מוגבל. נעזור לכם לשמור על ראש פתוח ולא להינעל על אפשרת אחת או להגיד אי אפשר. אפשר להיות פרילנסרים, עצמאיים, להציע לארגון הגדרת תפקיד שאינו קיים, לשנות את הגדרות התפקיד הנוכחי שלכם. ככל שתעמיקו לחקור תחומי עיסוק שלא הכרתם, תתחילו לגלות אינסוף וריאציות ותתי עיסוקים מגוונים בכל מקצוע.
- בשלב הזה כדאי לשוחח עם אנשים שעוסקים בדברים דומים, ללכת לצפות בהם בעבודתם, להתנדב בדברים קשורים כדי להתנסות ולהבין בחוויה ישירה יותר מה אתם מחפשים.
- נעזור לכם לבנות תכנית פעולה ברורה של מה נדרש לעשות/ ללמוד/ כדי להשיג עבודה במקצוע המבוקש. גם פה נדרשים להיות גמישים ויצירתיים. יש הרבה דרכים להגיע לכל תוצאה. חשוב להשתמש בכישורים הייחודיים לכם, בהיסטוריה התעסוקתית שלכם ובשיקולים הפרקטיים בחייכם כך שתכנית הפעולה תהיה הכי קלה/ קצרה ויעילה ולא תצטרכו לשלם מחיר יקר ודרך ארוכה.
- התוצרים בסיום שלב זה: 2-3 הגדרות תפקיד ברורות יותר למה אתם מחפשים ותכנית פעולה.
השלב האחרון: החיפוש המעשי ומציאת עבודה
לאחר שתענו על השאלה "איזה מקצוע מתאים לי?" חלקכם כבר יכולים להמשיך מכאן לבד. כאשר אתם יודעים מה אתם מחפשים ומה יש לכם להציע מבחינת כישורים. גם כאן, נוכל לספק לכם תמיכה כדי להפיק את המקסימום משלב קריטי זה של מציאת עבודה. כי אם תתייאשו תרם עת, תצטרכו לוותר על חלק מהמרכיבים של העבודה שחלמתם עליה. בשלב זה נוכל לאמן אתכם ב:
- להשתמש באופן מיטבי ברשת הקשרים שלכם. להסביר לקרובים לכם מה אתם מחפשים ולהניע אותם בצורה חכמה לעזור לכם.
- להתראיין באופן שיבטא את זה שאתם אכן הכי מתאימים למקצוע/ תפקיד שבחרתם. אם אתם בטוחים לגבי החוזקות שלכם ולגבי התפקיד המבוקש, גם המראיין יקבל ביטחון בהתאמתכם.
- זהו לפעמים שלב ארוך, שבו אתם נדרשים לשמור על האופטימיות, לאורך זמן. בשלב החיפוש הדברים שחקרתם לפני כן מקבלי דיוק ולפעמים משתנים. כי החלום שלכם על מעיסוק פוגש את המציאות. ומשנה צורה כדי להתאים לה. נוכל לתמוך בכם להתאים עצמכם למציאות מבלי לוותר על החלום.
- לפעמים יש משהו פנימי שמונע מכם להצליח. אולי קושי באסרטיביות, חוסר ביטחון עצמי, קושי בניהול זמן כדי להוציא לפועל את התכנית או קושי אחר לגייס את הסביבה לעזרתכם. גם כאן אפשר להתאמן, לזהות את הקושי ולמצוא לו פתרונות ותמיכה רגשית והתנהגותית.
- מה שתקבלו בסיומו של תהליך זה: ראיונות עבודה בתחום המבוקש ותחושת מסוגלות לעבור את ראיונות העבודה באופן שמשקף את הכישורים שלכם.
- הרבה פעמים תמצאו עבודה כבר במסגרת התהליך. לפעמים תמשיכו לבד עוד תקופה מסוימת אך עם ביטחון בהמשך הדרך.
הסיפור האישי שלי
גם אני עברתי את התהליך הזה ממש. בגיל 27 עבדתי כמפתחת תוכנה בהייטק, מקצוע בו זכיתי להערכה מקצועית, לתגמול כספי גבוה ולסביבת עבודה צעירה ומושקעת. אולם הרגשתי יותר ויותר איך הברק בעיניים מתחיל לכבות. היו חסרים הסיפוק והמשמעות. ברבות הימים הבנתי שהמקצוע אומנם התאים מאוד לדברים שהייתי מוכשרת בהם אבל לא נתן ביטוי לכל הדברים שאני מוכשרת בהם אלא רק כמה כישורים מצומצמים. כך התחלתי לשאול את עצמי: איזה מקצוע מתאים לי? זה היה מפחיד כי לא הייתה לי שום תשובה. קצה החוט היחיד היה שאני רוצה "כנראה" לעבוד עם אנשים.
זה הוציא אותי למסלול שינויים של 4 שנים בהם למדתי עוד שני תארים, החלפתי שני תפקידים בעבודה ומקום עבודה והתנדבתי בצורות שונות בתחום החינוך. כל אלו הביאו אותי בסופו של דבר להבין יותר ויותר מה אני מחפשת עד שהבנתי איזה מקצוע מתאים לי. הלכתי ללמוד והתחלתי לעסוק באימון אישי ועסקי. כשהתחלתי לעבוד במקצוע האימון נדהמתי עד כמה המקצוע הרבה יותר מתאים לי, מוציא ממני כישרונות שלא ידעתי שקיימים ומחליש את כל חולשותיי. מאז אני עוסקת בתחום 10 שנים והרגשתי לא השתנתה.
בזכות הסיפור האישי, אנשים רבים ביקשו את עזרתי בשאלות חיפוש מקצועי. ליוויתי מאות אנשים שהתבלבלו מאוד בשאלת "איזה מקצוע מתאים לי". מהיכרות האישית עם הפלונטר הזה וליווי רבים עם הפלונטר שלהם, קל היה לי לזהות איפה הם תקועים ואיך להמשיך ללכת קדימה עד לפתרון ההתלבטות ומציאת העבודה. עם השנים התגבשו כלים רבים שיכולים לסייע לכם לפתור את הפלונטר שלכם.
- הודות לניסיון הרב, פעמים רבות אני מצליחה להראות לאנשים תוך שעת שיחה אחת שהם בעצם לא מבולבלים ויודעים מה הם רוצים. יש להם את כל המרכיבים למקצוע שמתאים לכם. והם פשוט עוזבים בביטחון להמשיך בדרכם ולממש את רצונם.
- אנשים אחרים זקוקים לזמן והתגבש. לרוב ניתן להתגבש ולהתחיל לפעול תוך מספר מפגשים.
- לא לכולם נחוץ או אפשרי לצאת למסע של כמה שנים עד למציאת עבודת חלומותיהם. רבים מוצאים שגם שינוי בהגדרת התפקיד שלהם, מציאת תפקיד דומה-שונה בחברה אחרת או עיסוק סמוך מקצועית ובשינויים לא דרסטיים ניתן להגביר מאוד את רמת הסיפוק. זהו תוצר מוצלח של אימון קריירה שיקל אליכם להיות שלמים עם החלטתכם.
- לפעמים ניתן לממש את החלום המקצועי כתחביב. וגם זה נותן תחושת שקט ללכת לעבודה שפחות אוהבים ולהתייחס אליה כפרנסה שמאפשרת לכם גם לעסוק במימוש עצמי בדרך אחרת.
- אחרים כן יוצאים למסע דון קישוט ארוך של מימוש החלום המקצועי אבל עם עיניים פקוחות והבנה של מה נדרש כדי להצליח.
המקצוע שלכם מגדיר אתכם, אתם משקיעים בו שעות רבות ויקרות כל יום וכדאי שיהיה כמה שיותר קרוב לחלום המקצועי שלכם. כך יגדל הסיפוק בחייכם, תקטן תחושת הפספוס ומחסור בגשמה העצמית. וזה יקרין על הערך העצמי שלכם ועל הסיפוק בתחומי חיים אחרים.
אם יש בכם קול שלוחש או צועק שמשהו חסר ולא מתאים במקצוע שבו אתם עוסקים או שאתם כלל לא יודעים איזה מקצוע מתאים לכם. אתם מוזמנים ליצור קשר ולצאת לחקירה מרגשת שתגלה לכם הרבה מאוד על עצמכם. בין אם החליטו לעשות שינויים גדולים או קטנים או אפילו להישאר באותו מקום מקצועי, תרגישו הרבה יותר מסופקים ושלמים עם הבחירה שלכם.
אני רוצה לברר "איזה מקצוע מתאים לי"
לקבלת דף עבודה – איזה מקצוע מתאים לי – הקליקו כאן.